Fotó: NOAA, AP

Kevesebb hurrikán fog pusztítani az idén az Egyesült Államok partjainál, ha igaza van a kutatóknak!

Mert az El Niño szélnyírásokat hozhat létre az Atlanti- Óceán felett!

A szélnyírások pedig nem kedveznek a hurrikánok kialakulásának.

A  tudósok szerint ezen a nyáron 8-14 trópusi  viharral számolhatunk. Ezekből 3-6 kisebb, és 1-2 nagyobb hurrikán alakulhat ki.

Mi is az a szélnyrás?

Vízszintes vagy lefelé áramló légtömegek mozgása.

Fotó:Wikpedia


A légtömegek vízszintes mozgásánál az irányuk változhat gyorsan. A lefelé áramló légmozgásoknál, miután azok elérték a föld vagy vízfelszínt, a sebesség változhat igen hirtelen és drasztikusan egy-egy pontban, ami különösen veszélyes a repülőgépekre.

Kép: NASA

Mi is az az El Niño?

Amikor a Csendes-óceán középső és keleti részei jobban felmelegednek az átlagosnál. Dél-Amerika partjainál lelassul vagy megszűnik a hideg víz feláramlása, mert blokkolják a felső meleg víz rétegek.

Hatására száraz évszak köszönt be  Afrikában, a Karib-tengeren viszont esőzéseket okoz.

Az El Niño ugyanis összefügg a Csendes-Óceán feletti légtömegek mozgásával is. A Csendes-Óceán délkeleti részei felett többnyire magasabb, Észak-Ausztrália és Indonézia felett viszont többnyire alacsonyabb nyomás szokott uralkodni. A  légnyomás különbség az Egyenlítő mentén passzát szeleket kelt.

Grafika: Wikipedia


A szelek 40 centiméterrel megemelik a tengerszintet a nyugati részén a Csendes-óceánnak, miközben ugyanitt 200 méter mélyre  lenyomják a termoklinális réteget ( a hideg és meleg tengervíz közötti határt). Addig Dél-Amerika partjainál, ahol a passzátszelek elsodorják a meleg vízrétegeket, a termoklin réteg a felszínhez  közel kerül, és hideg víz áramlik fel.

Grafika: Wikipedia


Az El Niño idején azonban olyan kicsivé válik a nyomás különbség a Csendes-óceán e két részén, hogy a passzátszelek elenyésznek, a meleg víz visszaáramlik Dél-Amerika partjai elé, meggátolva a hidegvíz feláramlását.

Így a felszín közeli vizek tápanyagokban szegényebbek lesznek és kevesebb is lesz  itt a hal.

Ez az állapot évekig is eltarthat.