Az év azon szakaszába kerültünk, amikor megnövekedett annak az esélye, hogy belénk csap a villám. Mivel ez gyakran hallás- és látássérüléssel, sőt akár akut halállal is járhat, jó ha van pár tippünk, hogyan kerüljük el.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Először is: Ne álljunk a villám útjába! Ő az erősebb. Nyilvánvaló zivatartevékenység idejében a nyílt terepen lehetőleg ne tartózkodjunk, kerüljük a magas, csúcsos végződésű tereptárgyakat, a vízfelületeket, és ha lehet, a nagy tábortüzek közlében se tartózkodjunk. Ne álljunk terpeszben, nehogy a földbe csapott villám a két lábunkban folytassa útját. A legjobb, ha egy házban vagy egy autóban várjuk meg a villámlás végét. Az autó fémváza Faraday-kalitkaként védelmez minket, így ha pont az autóúton ér el minket a zivatar, ne hagyjuk el járművünket.

 

Egy autó, amibe belecsap a villám, de tovább halad.

Ha többen vagyunk, ne tömörüljünk egy helyre. Inkább legyünk egymástól távolabb, hogy ha valakire lesújt az „égi harag”, a többiek segíthessenek és ne egyszerre dőljön ki mindenki. Akit villámcsapás ér, az nem automatikusan halott. Ellenőrizzük le a pulzusát és hogy lélegzik-e, és ennek megfelelően részesítsük elsősegélyben.

Persze nehogy ezzel valakit visszatartsak a nyári kirándulásoktól, csak míg ezt a lenyűgöző jelenséget csodáljuk, na feledkezzünk meg arról, hogy milyen veszélyeket rejtegethet magában egy villám.