Itt a tavasz, a jó idő, a meleg a sok napfény, így hazánkban is megfelelő az időjárás a cseresznyefa virágzásához. Az évi középhőmérsékleti igénye 8-10 oC körüli, rügyei és vesszői -20 oC-ig bírják a téli hideget.  Kedveli a nem túl párás klímát. A virágzás ideje alatt érzékeny a fagyokra, így könnyen károsodhat a növény és oda a termés. A jó minőségű humuszban gazdag talajt, valamint a jó vízáteresztő képességű földet igényli.

A cseresznyefa virágzása.

(http://www.japandish.com/tag/sakura/)

Japánban a cseresznyevirág (sakura) nemzeti jelkép és az identitás része. Virágzásának tiszteletére virágnéző ünnepségeket (Ohanami) rendeznek országszerte. Mivel virágzása az időjárás függvénye, a meteorológusok előrejelzéseket készítenek arról, hogy Japán melyik részén mikor virul ki a cseresznyevirág. 

A cseresznyevirágzás várható időpontjai Japánban.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Sakura_Zensen.jpg)

A japáncseresznyének számos nemesített változata van – így eltérő a virágzási időszakuk is – azonban termésük nincs. Számukra ez egy nagy ünnep, úgy tartják, akire ráhull a cseresznyefa virága azt szerencse éri és boldogság kíséri életét.

Japán piknikezők ünneplik a virágzást.

(http://vilagutazo.blog.hu/2012/04/01/sakura_a_viragzo_hagyomany)

Az elmúlt napok kedvezően napos és meleg időjárása lehetővé tette, hogy hazánkban is elinduljon a cseresznyefa virágzásának időszaka. Az ELTE Füvészkertjében is megrendezik minden évben a sakura ünnepét, ahol akárcsak Japánban a fák alatt ücsörögve, piknikezve gyönyörködnek a fák virágzásában. Ha van egy kis időtök, hát fel a cipőkkel és irány a szabadba. Érezzük jól magunkat a gyönyörű virágba borult cseresznyefák alatt.