Négy nap leforgása alatt két intenzív ciklonkeletkezésnek is tanúja volt az EUMETSAT műhold, ahogy az a sat24.com felvételein látható. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett először március 20-án, majd március 23-án keletkezett egy mediterrán ciklon, amely gyorsan megerősödve először Olaszországban és a Balkánon, majd Magyarországon és Ukrajnában okozott kiadós esőzéseket, illetve havazást.

A mediterrán ciklonok nem számítanak ritka vendégnek hazánkban, a jelenlegi rendkívüli ciklonaktivitás és az évszakhoz képest alacsony hőmérsékletek azonban több hatás együttes eredményeként alakultak ki. 

A ciklonok a déli és északi területek között télen kialakult jelentős hőmérsékleti különbség hatására keletkeznek. A meleg Földközi-tenger alulról sok nedvességet párologtat a képződményekbe, míg a kb. 9 km-es magasságban futó erős futóáramlás (jet stream) a ciklonok gyors megerősödését és haladását biztosítja. Mindeközben a tél folyamán északon felhalmozódott hideg délre zúdulása Európa-szerte fagyos levegőt szállít az alacsony légrétegekbe. A ciklonok által szállított meleg, nedves mediterrán levegő és a fagyos északi hideg keveredése eredményezi a kiadós márciusi havazást.

Az elmúlt hetek időjárásáról részletes leírások olvashatók az Országos Meteorológiai Szolgálat és az [origo] időjárás oldalán:

A márc. 14-15-i viharról: [origo] OMSZ

A szokatlan tavaszi hidegről: [origo]

A futóáramlásról és annak hatásairól: [origo]