Szeretnéd élőben látni a Földet? majdnem….

Ezt megteheted, de Magyarországot és Európát csak 2020-tól láthatjuk majd kb. 10 percenként frissülő képeken. Jelenleg már a japán Himawari geostacionárius műhold szemszögéből viszont vizsgálódhatunk. Ezekhez hasonló még az Amerikát mutató GOES-16 műhold is, ami idén ősszel kezdi meg működését, és tavaly novemberben állt a pályájára az Atlas V rakéta segítségével:

Először, mi is az a geostacionárius műhold? Ha az elnevezésből kiindulunk, akkor megfejthető, hogy ez annyit tesz, hogy a Föld szempontjából stacionárius a műhold. A valóságban kicsit sem egyhelyben áll. A műhold az Egyenlítő felett 36000 km-rel a Föld forgásának megfelelő sebességgel mozog, ezért a szakemberek által kiválasztott pont felett marad. Ez a sebesség olyannyira nem stacionárius, hogy másodpercenként 3 kilométert kell megtennie, ami több, mint 10000 km/h.

műhold

A geostacionárius pálya a Föld körül
By Lookang many thanks to author of original simulation = Francisco Esquembre

A már működő és ismerhető japán Himawari, 13 spektrális sávban méri a Földről, felhőkről, vízfelszínről, stb. visszavert sugárzást. A Nap sugárzásának sávjában, a látható fény tartományán lévő három csatornából lehet azt a képet előállítani, ami megmutatja, hogy mit láthatnánk, ha az űrben lebegnénk. A következő ábrán az a három hullámhossz tartomány van, melyet az ,,Igazi Színezésű" képhez felhasználnak, és a hullámhosszaknak megfelelő szín is fel van tüntetve.

műhold

A Himawari műhold első három csatornája a három alapszínben.

A 3-as csatorna, a 0,64 mikrométeres hullámhosszú visszavert sugárzást méri, és ilyen képeket készít:

műhold

A Himawari 3-as csatornájának képe 2017-05-29 02:00 UTC-kor.

A három első csatornát kombinálva, úgynevezett RGB kompozit műhold képet készítve, kaphatjuk meg az „Igazi Színű” RGB képet. Ilyen műholdkép már létezik Európáról, de az új műhold képes lesz a teljes, Európát is lefedő korongról 10 percenként képet küldeni. Ezzel segítve az előrejelzők munkáját is.

műhold

A Himawari Igazi Színezésű képe az ázsiai félgömbről 2017-05-29 02:00 UTC-kor.

A Himawari élőképei, és egy napra visszamenőleg itt érhetőek el.

0 Tovább

Túléltem Izlandot

„I survived Iceland”, olvashatjuk a hűtőmágneseken, amiket az összes helyi szuvenírboltban megtalálunk Izlandon. A vicces kis szöveg sok mindenre utal, olyan extrémebb helyeken, mint jégbarlangok, lávabarlangok, bármi megtörténhet, de egy szimpla vízesés meglátogatása is veszélyes lehet, például a Seljalandsfoss vízesés mögé besétálva egy rossz mozdulat a nyirkos, csúszós talajon, és máris begipszelt végtaggal szállhatunk fel a hazatartó járatunkra. Azonban nem hagyhatjuk ki innen az izlandi szeszélyes időjárást sem, ami az utóbbi pár napban eléggé megnehezíti a helyiek és oda látogató turisták életét. De nézzük, mi is történik az északi országban…

Izland időjárás ciklon hó tél
Seljalandsfoss

Pár héttel ezelőtt, február 12-én, a sziget keleti partján mért 19 fokos hőmérséklet sokkolta a helyieket, ilyen magas érték nyáron sem gyakori. A napokban pedig egy erős ciklon miatt figyeli mindenki az időjárásról szóló híreket.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat február 23-án már kiadta másnapra a riasztást. Orkán erejű szélre (90-110 km/h), rossz időjárási és útviszonyokra figyelmeztették a lakosságot és a turistákat.

A pénteki nap folyamán több intézkedést is hoztak a helyi hatóságok. A szervezett túrák egyáltalán nem indultak. Utakat zártak le, lavinaveszélyre figyelmeztettek a déli parton. Az orkán erejű szél miatt felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolában tartózkodó gyermekeikért maguk menjenek el, ne engedjék egyedül elindulni őket. A szél a délutáni órákban tetőzött, ekkor a fővárosban 110 km/h-s széllökések voltak, de a déli part mentén 150 km/h-s lökések is előfordultak. Ilyen erősségű szél pedig már nagyon könnyen fellöki az embert, vagy épp nem engedi ki/beszállni az autójából:

25-én, szombaton a sziget nagy részén átmenetileg fellélegezhettek az emberek, végre volt egy kis idő összeszedni a kint hagyott kerti bútorokat. Bár ezen a napon is 60-70 km/h-s széllökések fújtak, a helyieknek ez már nem számít ritkaságnak. Délután viszont újabb jó hírrel jelentkezett a meteorológiai szolgálat. Nagy mennyiségű hóra figyelmeztettek a fővárosban és a déli part mentén. Ezen a télen néhány alkalommal esett nagyobb hó Reykjavíkban, de legtöbbször 2-3 napon belül elmosta az eső vagy jött egy melegebb légtömeg, és elolvadt. Kérdezgették is januárban a turisták: Hol a hó?

Február 26-án a hajnali órákban annyi hó esett, hogy egy darabig biztos senki nem teszi fel a fenti kérdést. Az éjszaka folyamán 51 cm-re nőtt a hóvastagság Reykjavíkban. Megdőlt az 1952-es rekord, ebben az évben 48 cm vastag volt a hótakaró ezen a napon.

Reggel a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az utak nagy része járhatatlan volt. A buszok, nemzetközi repülőjáratok is késtek. A hó eltakarítása eltart egy darabig, főleg, ha előbb a hókotrót is ki kell szabadítani:

Egy-két autó még másnap is a hó fogságában:

Izland időjárás ciklon hó tél

Izland időjárás ciklon hó tél

Aki tehát a napokban Izlandon tartózkodott, vagy még jelenleg is ott van és túlélte ezt a szélsőséges izlandi időjárást, nyugodt szívvel megveheti a „Túléltem Izlandot” feliratú hűtőmágnest. 

0 Tovább

Miért nem lehet 7 napnál távolabb előrejelezni?

A tavasz végéhez közeledve az emberek egyre gyakrabban teszik fel a kérdést a meteorológusnak, hogy milyen idő lesz nyáron, mikorra időzítsék nyaralásukat vagy kell-e esőre számítaniuk a nyárra tervezett esküvőjük napján. A válasz ilyenkor jobb esetben valami ehhez hasonló: „Nem tudom!”, „Ezt még nem lehet megmondani!”. Ennek oka nem az, hogy a meteorológus nem ért a szakmájához, éppen ellenkezőleg, tisztában van az időjárás-előrejelzés korlátaival.

Minden prognózis az aktuális légköri állapotból indul ki, amelynek megismeréséhez segítségünkre vannak a különböző mérőműszerek. Ugyanakkor ezek a mérések mindig hibával terheltek, soha nem adják vissza a légkör valós állapotát. E mérési eredmények és korábbi előrejelzések felhasználásával elkészül az úgynevezett analízis, amely vázolja az aktuális időjárási helyzetet, megadja az időjárás-előrejelző modellek számára a kezdeti feltételt. A légkör kaotikus jellege miatt a kezdeti feltételekben jelentkező, a valósághoz képest kis eltérések az idő előrehaladtával az előrejelzések egyre nagyobb mértékű pontatlanságához vezetnek.

időjárás hosszútávú előrejelzés prognózis légkör mérés modell meteorológus kezdeti feltétel káoszelmélet
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán elhelyezett automata meteorológiai állomás (forrás: ELTE)


A továbbiakban a modellek a légköri hidro-termodinamikai egyenletrendszert alkalmazva szimulálják az időjárás várható változásait. Az egyenletek megoldása során egyes esetekben közelítésekkel kell élni, amely tovább rontja a prognózisok pontosságát. Emellett előfordulnak olyan kis skálájú vagy éppen bonyolult folyamatok (pl. konvekció, turbulencia, sugárzás stb.), amelyek esetében korábbi mérések, illetve fizikai összefüggések segítségével megállapított átlagos viselkedést építünk a modellekbe, miközben a valódi állapot ettől mindig eltérő.

A felsoroltak következtében az előrejelzések beválása kb. 7 napos időszakig megfelelő, ugyanakkor e periódus hosszát jelentősen meghatározza az időjárási helyzet (pl. egy anticiklonhoz kapcsolódó hőhullám több nappal a bekövetkezése előtt nagy bizonyossággal prognosztizálható, míg egy mediterrán ciklon okozta időjárás előrejelzése még a képződmény érkezése előtt egy nappal is nagy bizonytalanságokat hordozhat). Tehát ha szabadtéri programot tervezünk, érdemes 1-2 nappal az esemény előtt is tájékozódni a várható időjárásról.

1 Tovább

Mikorra tervezzük a nyaralást?

A vakáció közeledtével, egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hiszen már most elkezdhetjük tervezni az üdülés időpontját. Sokan már most is kíváncsiak arra, hogy milyen időjárás várható nyáron, és folyamatosan figyelemmel is kísérik a különböző meteorológiai portálokon található hosszútávú előrejelzéseket. Sajnos, jelenleg a világon nincs olyan pontos számítási módszer, amivel 15 vagy 30 napra esetleg ennél is hosszabb időszakra megbízható előrejelzést lehetne adni. Mégis a legfontosabb információ, amit mindig szeretnénk tudni, hogy mikorra is tervezzük nyaralást? Milyen idő várható az elkövetkezendő nyári hónapokban?


Sajnos csak 3-5 napra lehet előre kellő pontosságú előrejelzést készíteni, viszont ettől hosszabb időszakra már kevésbé megbízhatóan lehet megmondani, hogy milyen időjárás várható hiszen minél távolabbra nézünk előre, annál kisebb a beválás. A hosszútávú előrejelzésekhez a valószínűségi előrejelzéseket használják a meteorológusok. Az alábbi fáklya diagramon láthatjuk a csapadék (alsó) és a 850hPa-os hőmérséklet (felső) változását Budapestre vonatkozóan. A görbék különböző előrejelzéseket ábrázolnak. Megfigyelhető, hogy az adott időszak elején a görbék megegyeznek, viszont, ha időben előre megnézzük, akkor egyre jobban széttartanak, tehát az időszak vége felé már nagyobb bizonytalansággal lehet előrejelezni a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget.  

(Forrás:http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html)

Hetekkel, hónapokkal előre sajnos nem lehet megmondani milyen idő várható, csak a rövidtávú előrejelzésekre tudunk alapozni. A hosszútávú időjárás előrejelzések esetében nem lehet pontos értékeket megadni. A 30 napos előrejelzések során csak a várható tendenciák állapíthatók meg, hogy az adott időszakban melegebb vagy hűvösebb időre van-e kilátás. Ha most megnéznénk, hogy milyen idő lenne például június 12-én, majd közvetlen előtte 3 nappal is megfigyelnénk, akkor valószínű, hogy eltérő eredményeket kapnánk. Nyilván ennek az az oka, hogy időben előrehaladva nagyobb lesz az előrejelzések bizonytalansága.

Ha megnézzük az éghajlati statisztikákat is, akkor ezek alapján érdemes a nyaralást július végén illetve augusztus első felében tervezni. A sokéves átlagos havi középhőmérsékleti értékek alapján megállapítható, hogy a legmelegebb hónap a július és napsütéses órák száma is ebben az időszakban a legmagasabb. Természetesen a meleg, nyárias időjárás esetén a megnövekvő gomolyfelhőzetből a záporok, zivatarok kialakulásának esélye is nagyobb lehet.

0 Tovább

A kormányzó viszi el a balhét

Miközben az élet visszatér a rendes kerékvágásba, New York kormányzója és polgármestere egymást túllicitálva magyarázza, hogy ez volt a helyes döntés, és még mindig jobb az elővigyázatosság, mint ha most halottakról és sebesültekről kellene beszélniük. Nehéz lenne vitatni, hogy igazuk van. Azért megy az egymásra mutogatás is, de Blasio például állítja, hogy neki semmi köze nem volt a metró leállításához. 


"Én nem kritizálom az időjárás-előrejelzést." - mondja Cuomo. Nem lennénk most a helyében.

Ez persze nem hatja meg a média képviselőit, akik nem kímélik a politikusokat. Olyannyira, hogy már a rossz előrejelzést is rajtuk kérik számon. Nem vicc, olvassák el ezt a cikket. Eddig úgy néz ki, hogy a polgármester és a kormányzó közül az utóbbi viszi el a balhét. A "tökös" Cuomonak amúgy sincsenek könnyű napjai, mióta múlt héten korrupció vádjával letartóztatták a szóvivőjét, és az oktatási reformjai sem éppen népszerűek. Pont kapóra jött volna neki a hóvihar, de ezúttal nem volt szerencséje. Pedig nem akárkiről van szó, Andrew Cuomonak már az apja is New York kormányzója volt, ő maga pedig olyan történelmi intézkedésekről vált híressé, mint az azonos neműek házasságának engedélyezése vagy a fegyvertartás példátlan szigorítása. Az időjárási veszélyeket mindig nagyon komolyan vette, tavaly egy hasonló hóvihar kapcsán például azzal adott remek témát a mémgyárosoknak, hogy a lezárt utakon a diákoknak kötelező volt iskolába menniük. A sors iróniája, hogy Cuomo tavalyi újraválasztásában nagy szerepe volt a 2012-es Sandy hurrikán során tapasztalt kemény fellépésének - bár a védekezési pénzek elosztása ott sem volt konfliktusmentes. Most is azzal próbálja menteni a menthetőt, hogy a meteorológiai infrastruktúra további fejlesztését szorgalmazza. Sajnos még az éghajlatváltozást is sikerült belekevernie a dologba, úgyhogy a klímavédelem terén is elkönyvelhetünk egy nagy öngólt.

Az internetes humorgyár ezúttal sem pihen.

A meteorológusokról mindeközben a média meglepően gyorsan elfelejtkezett, az a néhány kósza megjegyzés, miszerint "Bob Dylan is jobb előrejelzést készítene ezeknél", már-már dicséretnek vehető. Ez persze nem sokat javít azon, ami már megtörtént: a meteorológusoknak és a katasztrófavédelemnek sikerült pont azt a politikust lejáratniuk, aki vakon bízott bennük, és hajlandó volt pusztán meteorológiai előrejelzés alapján leállíttatni a New York-i metrót. Megnézhetik, mikor lesz ilyen legközelebb. Ki tudja, hány emberélet múlik ezen az elveszett bizalmon a következő alkalommal. És sajnos nem csak New Yorkban, mert ezek a képek most Amerika és a világ összes politikusának a fejébe beleégnek. Nagy kár ezért.

 

 

0 Tovább
«
12

Utoljára kommentelt bejegyzések