Az idei március 15-ei helyzet a hidegfrontról, valamint az ahhoz kapcsolódó szél- és csapadéktevékenységről szólt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharossá fokozódó szél miatt. Azonban kevesen tudják, hogy a hidegfront érkezése előtt mennyire szennyezett volt Budapest levegője. A sok szennyezőanyag közül az egyik legveszélyesebb a 10 µm-nél kisebb szálló por (PM10). Többek között azért ennyire veszélyes, mert a napi átlagos koncentrációja gyakran meghaladja a különböző riasztási fokozatokat, valamint az emberi szervezet számára súlyos egészségügyi problémákat okoz. Elsősorban felső légúti, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, csökkenti a kórokozókkal szembeni ellenállást, kiváltó oka lehet a különböző gyulladásoknak, asztmás rohamoknak, valamint a rákos megbetegedéseknek is. Leginkább kisgyermekekre és időskorúakra veszélyes. Az alábbi ábrán az látható, hogy mekkora a PM10 mérete egy hajszálhoz vagy egy homokszemhez viszonyítva.

PM10 méretének összehasonlítása
(Forrás: http://pm10.kormany.hu/forrasok)

Az Európai Unió levegőminőségi irányelve alapján a PM10 szennyezőanyagra a következő levegőminőségbeli határértékek vonatkoznak:

 

-         egészségügyi határérték:                 50 µg/m3

-         tájékoztatási küszöbérték:               75 µg/m3

-         riasztási küszöbérték:                      100 µg/m3

 

Abban az esetben, ha a két napon keresztül napi átlagban eléri a PM10 a riasztási küszöbértéket, akkor elrendelik a szmogriadót. Ezt Budapest főpolgármestere adhatja ki és vonhatja vissza. 

Az alábbi ábra az elmúlt pár nap PM10 általi szennyezettségét mutatja be. Látható, hogy a március 15-ei koncentráció az eget verdeste. Hajnalban 150-200 µg/m3-t is mértéket Budapesten. Ezután azonban jelentős javulás állt be a közeledő hidegfronthoz kapcsolódó viharos erejű széllökéseknek köszönhetően. A tegnapelőtti szeles időnek köszönhetően szintén alacsonyan alakult a szálló por koncentrációja.

Napi PM10 koncentráció

(Forrás: Országos Környezetegészségügyi Központ,

http://www.kvvm.hu/olm/report.php?id=39)

Ma ismét egy hidegfront vonul át hazánk felett, melyet erős, viharos széllökések kísérnek majd. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő pár napban egyáltalán nem lesz szennyezett a levegő, aminek természetesen örülünk. Legyünk sokat a szabadban, élvezzük a napsütést, biciklizzünk, túrázzunk!