Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. Éjszakánként gyakran -20 fok alá csökkent a hőmérséklet.

 

Az év első hónapja a múlt század elejéig visszanyúló éghajlati adatsorok alapján extrém hideg volt, a tízedik leghidegebb az 1901 és 2017 közötti januárok rangsorában – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nem csak a január, de az egész évszak hidegebb volt a szokásosnál. Az téli hónapok középhőmérséklete országos átlagban -1,45 fok, ami jelentős negatív anomália az 1981-2010 közötti 0 fok körüli normál értékhez viszonyítva.

A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, Tésán -28,1 fokig hűlt le a levegő.

2017 első napjaiban komoly hideghullám alakult ki. Először egy ciklonnak köszönhetően átmenetileg enyhült az idő, viszont sokfelé havazott. Ezt követően derült, anticiklonális és szélcsendes időben nem egy helyen -20 foknál hidegebb volt és a kialakuló hideg légpárna hatására napközben is több helyen fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A január átlaghőmérséklete -5.9 fok volt.

 

A Balaton vízfelszíne január 3-án fagyott be, majd január végén, február elején 32cm-es vastagságot mértek.

Az idei hideg január is bizonyítja, hogy Kárpát-medence térségében az éghajlat változékonyságából adódóan a melegedő tendencia mellett is előfordulhatnak az átlagostól lényegesen eltérő, szélsőséges időjárási viszonyok.